Archive for the ‘Makluman’ Category

Read This !!

March 11, 2007

Aditif Makanan dan Ubat-Ubatan

Dr. Abu Bakar Abdul Majeed
Pusat Racun Negara, USM

PERNAHKAH anda membaca label isi kandungan makanan ringan yang anda beli? Adakah anda mengambil berat tentang senarai komponen bahan-bahan yang tercatit di kotak, botol atau tiub ubat-ubatan yang anda gunakan? Jika diperhatikan betul-betul, anda pasti sedar yang selain komponen utama makanan atau ubat-ubatan yang anda beli sering mengandungi pelbagai bahan campuran lain. Contohnya, bahan-bahan campuran yang diberi nama huruf awal “E”, seperti E101 (Riboflavin), E123 (Amaranth), E211 (Natrium Benzoate), E249 (Kalium Nitrit), E322 (Lesitin) dan sebagainya. Bahan-bahan campuran ini diberi nama aditif.

Apakah Aditif

Aditif adalah bahan kimia yang dicampurkan ke dalam makanan dan ubat-ubatan bagi tujuan meningkatkan kualiti, menambahkan keenakan dan memantapkan kesegaran sediaan-sediaaan tersebut. Penggunaan aditif sebenarnya bermula sejak ribuan tahun lalu. Nenek moyang kita telah menggunakan garam untuk mengawet daging dan ikan, rempah ratus untuk melazatkan makanan, dan cuka serta gula untuk menyimpan buah-buahan dalam bentuk jeruk. Aditif yang bertindak sebagai pewarna telah digunakan untuk memberi warna kuning kepada mentega sejak kurun ke-14 lagi. Penduduk Asia pula didapati telah menggunakan sejenis sup pekat berasaskan agen perasa terkenal, mononatrium glutamat atau MSG, sejak 2,000 tahun lalu.

Apakah jenis-jenis aditif dan mengapa aditif perlu dicampurkan ke dalam makanan dan ubat-ubatan?

Aditif boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut tujuan penggunaannya.

* Agen emulsi seperti gam Arab dan lesitin ialah aditif yang membolehkan makanan yang bahan asasnya terdiri daripada lemak dan air diadun. Campuran ini kemudiannya boleh wujud dalam keadaan yang serasi. Contohnya, agen emulsi mampu mengadunkan sediaan vitamin yang berasakan lemak seperti minyak ikan dengan air untuk membentuk emulsi. Sediaan ini tinggi kekonsistenannya dan lebih sedap dimakan.
* Agen-agen penstabil dan pemekat seperti garam alginat dan gliserin pula memberi makanan dan ubat-ubatan tekstur yang rata dan lembut.
* Agen penghalang kerak memastikan makanan yang berbutir seperti garam dan gula sentiasa berberai.
* Aditif juga bertindak mengekalkan dan meningkatkan nilai nutrisi makanan. Contohnya, vitamin dan bahan galian dicampurkan ringan seperti susu. tepung, bijirin dan marjerin bagi mewujudkan sumber makanan yang seimbang.
* Aditif yang tergolong ke dalam kumpulan bahan pengawet digunakan bagi tujuan pengawetan mengekalkan makanan dalam keadaan baik dan selamat. Bahan pengawet seperti garam nitrat dan nitrit seumpamanya, amat penting bagi melindungi makanan berasaskan daging daripada dijangkiti kulat dan bakteria clostridium, botulidium iaitu mikroorganisma penyebab botulisme atau keracunan makanan.
* Agen antioksidan seperti vitamin C dan vitmain E pula mampu mengelak lemak dan minyak di dalam sediaan makanan daripada menjadi masam atau tengik. Agen ini juga digunakan untuk mengekalkan warna isi buah-buahan yang siap dipotong. Tanpa agen antioksidan, warna isi buah epal dengan mudah bertukar menjadi perang.
* Aditif juga digunakan untuk menaikkan bahan makanan yang dimasak seperti kek dan roti. Agen daripada kumpulan ini membebaskan asid apabila dipanaskan. Asid yang terbebas mampu bertindak balas dengan soda penaik untuk memantapkan rupa bentuk kek, roti dan biskut yang dibakar.
* Agen penyedap seperti rempah ratus (halia dan bunga cengkih) dan bahan kimia sintetik (monosodium glutamat; MSG) digunakan dengan meluas untuk melazatkan makanan dan ubat-ubatan.
* Bahan pewarna juga sering dicampurkan ke dalam makanan, terutamanya kuih- muih dan ubat-ubatan untuk menambahkan daya tarikan sediaan tersebut. Contoh bahan pewarna ialah FD&C Yellow No.6 yang digunakan di dalam bijirin, makanan ringan dan roti.
* Agen peluntur dingunakan untuk memutihkan makanan seperti agar-agar dan ubat-ubatan yang mudah bertukar warna terutama ketika di dalam penyimpanan.

Bagaimana penggunaan aditif dikawal?

Oleh kerana aditif digunakan di dalam makanan dan ubat-ubatan dengan meluas, maka kawalan ketat terhadap penggunaannya amat penting sekali. Akta Makanan 1983 (Undang-undang Malaysia Akta 281) jelas menyatakan keperluan memastikan bahawa hanya bahan-bahan yang selamat dan sesuai sahaja boleh digunakan di dalam sediaan makanan dan minuman. Penggunaan aditif dalam ubat-ubatan pula dikawal oleh garis panduan yang terkandung di dalam amalan pengilangan baik atau GMP, peraturan-peraturan penyediaan yang terdapat di dalam farmakopia British (BP) dan farmakopia Amerika Syarikat (USP) dan keperluan pendaftaran yang diperincikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Bagaimanakah kegunaan aditif diluluskan pihak berkuasa?

Pertama sekali, aditif mestilah mampu memberi kesan seperti yang diharapkan terhadap makanan dan ubat-ubatan. Kajian-kajian menggunakan haiwan perlu dilakukan bagi memastikan bahawa pengambilan aditif, sama ada bagi jangka masa pendek atau panjang, tidak menjejaskan kesihatan atau mencetuskan penyakit. Walaupun kepastian mutlak bahawa sesuatu bahan aditif adalah selamat tidak mungkin diperolehi, namun maklumat daripada kajian terhadap haiwan boleh menjadi asas yang kuat bagi mendapatkan kelulusan penggunaanya.

Dalam pada itu, permonitoran atau kawalan semasa terhadap bahan-bahan aditif yang diluluskan sentiasa dilakukan dengan meninjau sebarang laporan tentang kesan mudarat atau kesan sampingan berkaitan bahan tersebut. Bukti kukuh tentang kesan bahaya sesuatu bahan akan dijadikan asas pengharaman penggunaannya.

Contohnya, baru-baru ini kerajaan telah mengharamakan penggunaan nitrofuran sebagai salah satu aditif yang digunakan dalam industri penternakan, terutamanya ayam. Banyak laporan dari beberapa buah negara maju yang menunjukkan bahawa penggunaan bahan ini boleh menjejaskan kesihatan pengguna. Aditif sulfit pula yang pada suatu masa dahulu digunakan untuk mengawet buah- buahan kering dan sayur-sayuran, telah didapati boleh membahayakan sesetengah pengguna yang alah terhadap bahan ini. Kes-kes kejutan yang membawa maut dan serangan lelah teruk membuktikan betapa bahaya bahan ini. Justeru itu, sulfit diharamkan penggunaanya untuk tujuan di atas. Demikian juga dengan penggunaan asid benzoik di dalam cili boh. Kandungan asid yang berlebihan di dalam sediaan cili boh telah mengganggu kesihatan ramai pengguna. Dengan itu, kerajaan telah mengarahkan supaya bahan ini digunakan secara berhati-hati.

Adakah aditif semula jadi lebih selamat daripada aditif sintetik?

Aditif semula jadi diperolehi daripada sumber-sumber asli, contohnya lesitin daripada kacang soya dan jagung atau serbuk pewarna bit daripada lobak bit. Aditif sintetik pula dihasilkan melalui tindak balas kimia. Ketulenan aditif sintetik mudah dikawal semasa pembuatan atau pengilangannya. Sebenarnya aditif sama ada semula jadi atau sintetik adalah bahan kimia. Vitamin C atau asid askobik semula jadi di dalam sebiji buah oren, umpamanya sama sahaja dengan Vitamin C yang dihasilkan di dalam makmal kimia. Jadi aditif semula jadi tidak semestinya lebih selamat daripada aditif sintetik.

Apakah aditif yang dikaitkan dengan kesan-kesan sampingan yang kurang menyenangkan dan adakah kesan-kesan ini mampu menjejaskan kesihatan?

Antara aditif yang dikaitkan dengan kesan sampingan yang kurang selesa ialah pewarna FD&C Yellow No.5 atau tartazin. Tartazin (E102)dilaporkan menyebabkan gatal-gatal kulit yang amat sangat (urticaria) serta pembengkakkan sesetengah tisu lembut seperti kelopak mata, bibir, lidah dan tangan. Namun demikian, didapati hanya segelintir populasi yang alah terhadapnya iaitu kurang daripada 0.01 peratus. Oleh sebab itu, penggunaan tartazin masih dibenarkan. Namun demikian, kewujudan tartazin dalam makanan atau ubat-ubatan mestilah disenarikan pada label sediaan-sediaan tersebut, agar mereka yang alah terhadapnya dapat mengelak daripada memakannya.

Bahan pemanis berkalori rendah aspartam, pernah dilaporkan membawa kesan sampingan mudarat kepada pengguna. Tetapi permonitoran berterusan pihak Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat selama lebih sepuluh tahun gagal memperolehi bukti kukuh tentang kesan bahaya bahan ini. Demikian juga halnya dengan sesetengah aditif makanan yang dicampurkan ke dalam makanan ringan untuk kanak-kanak dan remaja. Pengaruh kesan hiperaktif bahan-bahan tersebut terhadap pengguna belum dapat dibuktikan sepenuhnya setakat ini. Malah sebuah panel perkembangan kanak-kanak Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika Syarikat melaporkan bahawa tiada kaitan pengambilan aditif dengan kes-kes hiperaktif remaja.

Aditif yang sering mendapat perhatian ramai ialah serbuk perasa monotorium glutamat (MSG). Pada asalnya, bahan ini diasingkan daripada sejenis rumpai laut. Sekarang MSG diperolehi daripada kanji, gula, jagung, tebu datau lobak bit. Kesan sampingan yang sering dikaitkan dengan MSG adalah pelbagai. Kesan- kesan ini digolongkan ke dalam Sindrom Restoran Cina. Ini kerana MSG kerap kali digunakan di dalam masakan dan hidangan kaum Cina. Tanda-tanda sindrom ini termasuk panas badan dan rasa menggelenyar di bahagian tengkuk dan belakang tubuh, serta perasaan tertekan di bahagian dada dan muka. Walaupun demikian, kajian saintifik gagal membuktikan bahawa kesemua gangguan Sindrom Restoran Cina disebabkan secara langsung oleh MSG. Sebaliknya kajian tersebut mendapati kesan sampingan buruk hanya dialami segelintir pengguna yang alah terhadap MSG. Justeru itu MSG tetap dianggap selamat dan sesuai digunakan sebagai aditif makanan.

Sebagai kesimpulan, pada zaman teknologi makanan dan farmasi yang canggih sekarang, penggunaan aditif dalam makanan dan ubat-ubatan bukan sahaja menjadi satu kebiasaan, malah kemestian bagi memastikan sediaan-sediaan tersebut tahan lama, menarik dan juga berperisa. Sehingga hari ini dianggarkan terdapat lebih kurang 15,000 bahan kimia yang dibenarkan digunakan sebagai bahan aditif yang dicampurkan ke dalam sediaan makanan dan ubat-ubatan bermula daripada tahap pengeluaran, pemprosesan, rawatan, penyediaan, pembungkusan, pengangkutan dan penyimpanan bahan-bahan tersebut. Walaupun jumlah bahan kimia yang diberi kelulusan untuk digunakan sebagai bahan aditif makanan dan ubat-ubatan adalah agak besar, namun ahli sains, ahli farmasi dan ahli teknologi makanan berpendapat bahawa secara umumnya, bahan-bahan ini tidak mendatangkan kesan sampingan buruk atau mencetuskan penyakit merbahaya seperti barah kepada pengguna. Hanya segelintir pengguna yang alah terhadap sesetengah bahan aditif terdedah kepada bahaya penggunaannya. Pengguna yang alah dinasihatkan berbincang dengan pakar perubatan tentang aditif-aditif yang perlu mereka hindari. Justeru itu, kes-kes alahan teruk yang dicetuskan oleh aditif dapat dielakkan sekiranya sediaan-sediaan makanan dan ubat-ubatan dilabel dengan jelas dan sempurna.

Sumber
Rikoriko FOrum

Advertisements

Group A3union.com

March 7, 2007

Aku join Investment dengan A3union.com. Apa pendapat korang? Bagus tak? Aku invest $7 dalam investment diorang. Dan aku dapat 1.6 % untuk 2 hari. Bagus tak dia punya plan? Nampak cam ciput je. Tapi aku rasa berbaloi..sebab dah 3 tahun benda ini dijalakan dan ada sebab mengapa aku pilih investment ini. Aku percaya, ramai yang tak berapa tahu tentang investment ini. Betul tak?

Nanti aku tunjukkan dia punya rate investment. Aku tahu, korang tak berapa pecaya kan? Biarlah lambat, tapi aku rasa berbaloi..

A3Union adalah pendahulu di serata dunia dalam menyediakan barangan dan perkhidmatan untuk pelaburan pulangan tinggi. Sejak 2003, kestabilan dan fokus pihak pengurusan profesional syarikat tidak berubah selama ini bersama-sama kombinasi pengalaman dan kepakaran dalam ekuiti persendirian serta menguruskan rekod pulangan yang positif dan tinggi untuk jangka masa yang panjang selama beberapa kitaran ekonomi.

Kepakaran Profesional dan Penyelesaian Pelaburan Yang Unik.

Pasukan pelaburan A3Union menguruskan lebih 10 portfolio di 5 pasaran saham dan ekuiti di serata dunia. Dengan kepakaran kami dan sumber modal yang berterusan, A3Union boleh membalas dengan cepat kepada semua kehendak pelanggan secara efektif dan penyelesaian secara individu. Untuk maklumat lanjut, sila lawati seksyen ‘Dana’ kami.
Perkongsian dan Mewakili Syarikat.

A3Union sentiasa menimbangkan mana-mana perkoA3Union adalah pendahulu di serata dunia dalam menyediakan barangan dan perkhidmatan untuk pelaburan pulangan tinggi. Sejak 2003, kestabilan dan fokus pihak pengurusan profesional syarikat tidak berubah selama ini bersama-sama kombinasi pengalaman dan kepakaran dalam ekuiti persendirian serta menguruskan rekod pulangan yang positif dan tinggi untuk jangka masa yang panjang selama beberapa kitaran ekonomi.

Kepakaran Profesional dan Penyelesaian Pelaburan Yang Unik.

Pasukan pelaburan A3Union menguruskan lebih 10 portfolio di 5 pasaran saham dan ekuiti di serata dunia. Dengan kepakaran kami dan sumber modal yang berterusan, A3Union boleh membalas dengan cepat kepada semua kehendak pelanggan secara efektif dan penyelesaian secara individu. Untuk maklumat lanjut, sila lawati seksyen ‘Dana’ kami.
Perkongsian dan Mewakili Syarikat.

A3Union sentiasa menimbangkan mana-mana perkongsian dan ikatan yang strategic yang boleh menaikkan jenama sedia ada dan kedudukan pemasaran syarikat sekarang ini. Jika syarikat anda ingin mencadangkan ikatan strategik atau bergabung untuk mewakili dan mengedarkan perkhidmatan kami, hubungi kami secara terus.
Kehadiran Meluas Di Serata Dunia

Hari ini A3Union mempunyai pelaburan profesional yang berdedikasi dan berpengalaman di Eropah, Amerika dan Asia. A3Union menganalisis urus niaga menggunakan pengetahuan pasaran pelaburan pulangan tinggi daripada kedua-dua tempatan dan antarabangsa dan juga hubungan dengan lebih 20 perkongsian pelaburan pulangan tinggi di serata dunia. Dengan kehadiran kami di peringkat antarabangsa membolehkan kami untuk memahami pelanggan kami bukan secara jauh tapi secara lebih persendirian. Laman web kami tersenarai sebagai berkedudukan baik di lebih 50 laman web, forum, majalah, blog dan laman web lain.
ngsian dan ikatan yang strategic yang boleh menaikkan jenama sedia ada dan kedudukan pemasaran syarikat sekarang ini. Jika syarikat anda ingin mencadangkan ikatan strategik atau bergabung untuk mewakili dan mengedarkan perkhidmatan kami, hubungi kami secara terus.
Kehadiran Meluas Di Serata Dunia

Hari ini A3Union mempunyai pelaburan profesional yang berdedikasi dan berpengalaman di Eropah, Amerika dan Asia. A3Union menganalisis urus niaga menggunakan pengetahuan pasaran pelaburan pulangan tinggi daripada kedua-dua tempatan dan antarabangsa dan juga hubungan dengan lebih 20 perkongsian pelaburan pulangan tinggi di serata dunia. Dengan kehadiran kami di peringkat antarabangsa membolehkan kami untuk memahami pelanggan kami bukan secara jauh tapi secara lebih persendirian. Laman web kami tersenarai sebagai berkedudukan baik di lebih 50 laman web, forum, majalah, blog dan laman web lain.

Ok..amacam? Nh introduction dia. Siap dalam melayu je..memang kat website diorang dalam bahasa melayu. Dan aku rasa benda nih memang bayar kita. Insya-Allah. Kita usaha je..harap2 berbaloi..

Jika nak join, klik dekat link ini ek..Kita bina Group A3union.com sama-sama..:)

Group A3union.com

Ok..Harap Maklum.

Ok..

1 minit di Sini..

March 6, 2007

Sekarang ini terlalu banyak program yang muncul macam cendawan dan aku tidak nafikan terlalu ramai jugak orang yang kabur mata dan nak join semua itu. Aku tahu memang investment ini dapat buat duit. dan aku amat berharap kita semua boleh dapat rezeki dengan cara itu. Cuma tak perlu tergesa-gesa dan langkah bendul. Siasat dulu dan perhatikan dia punya flow. Jika berbaloi untuk sertai, why not right?

OK..tak ada apa nak cerita sangat hari ini. AKu penat. Nanti aku buat posting lagi kat sini. Harap maklum..

Rikoriko Forum Dilancarkan secara tidak rasmi

February 12, 2007

Jika semalam aku kata forum tu hanya boleh di invite seramai 20 orang. Namun sekarang, anda boleh register percuma di forum tersebut. Sertai cepat dan jangan terlambat.

Banyak contest yang menarik menunggu anda..sila klik pada Link di bawah ini..

Rikoriko Forum

Sila melawat ye..Jangan malau-malau dan rajin2 lah berforum di situ. Anda dibayar sedikit imbuhan ketika berforum dan banyak faedah yang bakal anda terima di forum tersebut.

Hasil Yang Agak Lumayan

February 10, 2007

Ada berita baik dan perkara yang tak berapa sedap arinih..aku cerita perkara yang baik ajelah..Apa dia benda baik tu? Usaha aku membuahkan hasil. Aku dapat payment dari beberpa website. Walaupun agak rendah tapi agak membuahkan hasil setelah beberapa minggu bertungkus lumus membuat kerja yang nampak macam tak ada faedah langsung tapi at least aku dapat duit percuma dari internet..hasil dah nampak lah sekarang..ok..ni list senarai dari mana aku dapat duit..walaupun aku lambat update..tapi tu pun salah diorang..lambat masukkan duit ke e-gold aku. harap2 aku dapat rezeki lebih hingga hujung februari ni. nampak gaya aku kena 24 hours sampai hari khamis depan sebab, hanya sampai itu sajelah intternet kat rumah aku akan online 24 jam. Lepas itu akan berambus dari ruman no 9 ini..OK..nih list yg aku dah dapat tu..

1. Mylot ($31.12)
2. Thegreeennation forum ($4.00)
3. Hyipstalk.com ( $10.00)
5. Totalshares.com ($2.67)
6. Stable.com ($0.18)
7. Egoldtrust.com ($0.36)
8. Bidvertiser ($1.69)
9. sign-profit.com ($2.50)
10. look2earn ($0.24)

Ini je kot yang aku ingat. Nanti aku tengok balik. Patutnya dalam hujung bulan Januari hingga 8 Februari nih aku dapat banyak payment. Tapi lambat update. Nanti aku update semua benda yang aku dapat dari internet. Nampak macam kecik kan? Tapi berbaloilah dengan modal. FREE semuanya dan aku dapat dalam masa sebulan. Sebulan ini pun bukan hari2 aku wat..dan cukup akhir februari ini aku akan wat withdrawal ke Maybank aku..macam mana? Nanti aku bagitau caranya..

Kalau 2 hari yang lepas hati aku agak bercelaru..sekarang pun tgh bercelaru. Sakit di hati dan sakit di jantung sangat berbeza. Belum campur sakit kat otak lagi. aku tak tahu macam mana nak cakap. Aku tahu banyak penipuan dan banyak benda yang tidak diketahui oleh aku. Aku bersabar sahaja sekarang menantikan perkara sebenar terbongkar. aku tau dia cuba melindungi sesuatu..tak apa. hari itu akan tiba. daan aku pasti dia dan aku sedang berusaha ke hari itu. Aku pasti…aku percaya pada dia..Oklah..aku nak buat kerja sedikit. harap sangat dapat terus onlihe. tapi memandangkan badan aku bukan badan orang muda, terpakselah berusaha secara minimum. Tidak dapat macam dulu. Tapi aku cuba jugak..manalah tau kan. ada hasil jugak kadang2.

.http://www.emailcashpro.com

Ini program paid to read dari Singapore..

Review this Excellent Site !!

February 6, 2007

Aku ada satu benda nak beri kat korang. Korang nak tau dapat duit hanya melalui signiture korang? Dan terus masuk ke akaun E-gold korang. Aku ada satu site yang betul2 bayar member dia yang promote banner diorang kat signiture korang kat mana2 forum. Jika berminat, korang leh view kat sini..

Ok..2 banner ini merupakan sumber pendapatan aku. Korang boleh try cari information kat site diorang. Senang dan mudah. Aku akan letakkan bukti pembayaran yang aku dapat. Kerjanya senang, letak code dekat signiture korang dan biarkan je. Ada orang view je page, korang akan dapat duit. Berapa, korang join dulu..Nanti korang tau sendiri..


Climb Kinabalu Mount – THe highest peak in Asian

February 5, 2007

Aku nak beritahu bahawa aku baru saja turun dari mendaki gunung kinabalu pada Sabtu dan Ahad yang lepas. PAda pagi sabtu itu aku bertolak dari Kota kinabalu dan bertolak ke Kinabalu Park pada jam 7.30 pagi. Kami sampai tepat jam 9.30 di kinabalu park dan urusan hal pejabat dan sijil diuruskan oleh budak2 aku. Aku malas nak handle sebab penat dan bagi aku biarlah budak2 baru yang urus. Aku dah EMPAT kali naik mendaki gunung ini dan aku taula sikit2. bukan nak riak, at least aku tau sikit2 tentang benda ni.  Pendek kata semua urusan berjalan dengan lancar.

Tepat jam 10.30 kami mula mendaki dan perjalan agak mencabar sebab kami lalu Gate Mersilau. Agak hebat bagi mereka yang baru kali pertama melalui Gate ini sebab dengan melalui gate Mersilau..kami terpakse jalan lebih 8.5 km sebelum sampai ke Laban Rata. Dan akhirnya aku dan atul berjaya sampai ke tempat penginapan Laban rata pada jam 6.10 petang. Terus kami order nasi goreng cina 5 bungkus untuk 4 orang budak2 perempuan yang masih belum sampai. pada jam 7.15 pm, muncul 2 orang budak perempuan dan dikuti lagi 2 orang pada jam 8.20 pm. Besar kan beza kudrat lelaki dengan pempuan? Hehe..

Dipendekkan cerita, setelah makan dan berehat serta mendapatkan tidur yang secukupnya, kami bertolak ke puncak kinabalu pada jam 2.30pagi. Perjalaan tidak sesukar yang aku fikirkan. Dan aku rasa ini perjalanan yang paling mudah bagi aku setelah 4 kali mendaki gunung. setiap tahun 1 kali. Sebabnya, pagi itu tak hujan, bulan penuh, tak yah pakai torch light dan angin tak berapa kuat. Dan aku pecah rekod sendiri sampai ke sayat-sayat pada jam 4am dan sampai ke puncak dlm area jam 5.10 am. Tapi, aku dan atul tunggu budak sampai 6.15 untuk tunggu matahari terbit. Jam 7 pagi kami setat turun kembali ke Laban rata..aku dan atul sampai jam 9.15 dan kami berehat seketika.

Setelah check out..kami bertolak turun melalui gate timpohon. Dari timpohon ke kinabalu park hanya 6km. Tak berapa jauh dan perjalanan antara mersilau dan timpohon sangat berbeza. Satu, jarak. Lain perasaannya bila kita turun atau naik gunung. So, sebenarnya bila turun tak sampai 3 jam. Kalau kita maintain tak berhenti..aku berhenti 3 kali untuk pergi tandas dan minum air je..

Dan akhirnya kami sampai ke kinabalu park semula pada jam 2.30 petang. Sangat cepat. Selalunya pukul rata jam 4-5 petang. Sampai je terus amik sijil dan bertolak balik sebab pakcik yang bawa kami balik ke kk dan siap sedia tunggu. So, apa lagi. Berambus jelah..dah penat gila masa tu. Haha..

Sampai rumah..aku terus tido..

Habis cerita..best tak cerita aku pada 3-4 Mac 2007. New kaizen and new experience in Mac 2007.

Don’t Lie, Please My Dear..

January 31, 2007

For my advice today, please don’t ever do one lie in your life. If you do even one, trust me, you will do that bad thing again. See, i know anybody in this world, must be in one year, you lie..u lie to your mum, your dad. You lie to another people and do that thing everyday. Trust me, sometimes you happy when u lied to some people. But please trust me another thing, you heart was crying when you do that lying..

When somebody lie..their heart was crying. Maybe you never hear that sound. But , if you concentrate, I confident..You hear that sad sound. Trust me and trust your heart.In this life, heart must be not hurt..If you do that lying again, it will crying every single lying you do..especially to someone you love..

One think about lying people. When someone trying lying to you, see their eyes..If the eyes not moving around when he or she talk to you. He tell the true, but if NOT, trust me, them try to to lie or cheat you..

Please, don’t ever lie. I know is hurt to never a lie. But will you try it ?

Try it..try never do a single a lie in one weeks. Something good will be happen in your life..Try it and show me..

Komen dan Kritik Membina

January 31, 2007

Apa perasaan korang bila mendapat kritikan yang pedas masin punya dari kawan dan orang2 yang kita tak berapa kenal yang melakukan perbuatan sedemikian. Apakah juga yang anda fikirkan apabila ianya berlaku pada kwan anda?

Dalam 2,3 hari ini selepas aku membuat post untuk membuat satu forum yang berbayar. ramai yang memberi komen dan kritikan. Tak kiralah yang macam mengutuk dan yang membina. semua aku terima dengan hati terbuka. Dan aku harap, orang Malaysia dapat join forum tu sebabnya, hanya untuk orang Malaysia. Negara lain tak leh join. Sebab bayaran dia Only In Ringgit Malaysia. Bukan E-gold atau Paypal dan aku akan check setiap yang register dekat site tu..hoho. So korang tak leh nak kelengtong aku. hahah…

Yang paling aku takut bila aku buat nanti, rajin plak para2 hackers yang aku menggunakan kepandaian mereka. So, aku buat cara paling selamat dan paling tak membahayakan diri aku. Untuk tempoh percubaan, aku akan cuba membayar dalam tempoh 2 bulan. Jika berjaya..aku akan teruskan forum itu. Jika tidak..tak dapatlah den nak kata apa..Harap2 dapat support dari korang semua..

Oklah..tak dapat nak cakap banyak, sebab online kat cc ni. kalau kat rumah anytime boleh cakap. Tapi kat kedai ni..dah nak 3 jam aku dok sini. Panas dah kerusi ni..

Baik..kalau site dah approve dan boleh lunch..silala register dan buat post yang korang mampu..aku akan cuba wat yang terbaik untuk orang Malaysia memandangkan tak ada orang berani buat. So, aku buat..wat masa sekarang, tengah cari sponsor…Mana ek..plabur2 swisscash ni..sesiapa yang berminat nak jadi sponsor..Leh contact aku kat email private aku : titaniumhijau@gmail.com

Bah..akum.! 

Rahsia Bagaimana Anda dibayar HANYA dengan membuat Posting di forum

January 27, 2007

Ok. Aku akan bongkarkan sedikit rahsia selain Mylot dalam program Paid to post ini,. Walaupun ini masih baru bagi rakyat Malaysia dan ramai yang meragui website2 sebegini namun aku yakin sebahagian besar daripada website2 begini akan membayar ahlinya kerana aktif dalam forum mereka. Di sini aku letak beberapa forum yang aku sedang rancak menjalankan ujikaji. Korang boleh join atau tengok . Aku akan bagi sedikit review untuk setiap website.

Webmastersroom.com
antara yang paling best sekali aku join. Sebab dia punya bonus  refferals $6 dollar usd. Setiap post korang dibayar $0.08 dan setiap open post/thread korang dibayar $0.08 kalau aku tak silap. Korang boleh withdraw minimum sebanyak $2 kat akaun paypal korang. Tak lama lama lagi dah boleh withdraw tru e-gold. Tinggal tunggu masa je. Aku baru je join forum ni. Memang berbayar dan ramai yang dah terima bayaran. Nak join? Sila Register free kat sini Shades

Mylot
Ok. Ini yang paling bagus yang pernah aku Join setakat ini. Dan aku bakal dapat First payment aku. Korang pun nampak kan update setiap hari yang aku letak kat blog ini. Bayaran untuk setiap post dan open thread masih menjadi misteri. Sampai sekarang aku tak tahu nilai sebenar berapa kami di Mylot di bayar. Tapi ada satu tips untuk anda dapat banyak earning kat Mylot. Upload Gambar. Setiap gambar yang relevant akan diberi high paying dari Mylot. Aku pernah jumpa satu budak yang dapat bayaran $99.00++ dlm masa sebulan dalam mylot walaupun baru posting tak sampai 400 post. Ajaib kan? Macam mana dia buat tu.. Ok. Sebelum korang join forum2 berbayar yang lain. Jadikan Mylot sebagai sandaran pertama. Withdraw tru E-gold dan Paypal. Sila register Free kat sini Shades

Paidlots
Website atau forum ini baru saje bukak. Kiranya forum ini satu lagi produk dari anak syarikat Payposter. Aku tak join payposter. Aku tak minat saja. Itu saja.Jika aku terbuka hati nak join. Aku join..Di sini aku lupa macam mana pembayaran dia. Ada sistem karma lagi tu. Ada bank. Aku tak bape sure. Tapi aku suka features dan website ni. Clean dan sedap mata memandang. Setiap post 2 sen dan open thread 3 sen. Ada bonus jika kita upload image jugak. Lebih kurang macam Mylot, tapi aku rasa aku boleh dapat duit kat sini. Withdraw tru Paypal dan tak lama lagi dalm E-gold. Sila register Free kat sini

Dormcheck.com
Dari nama forum berbayar ini pun, korang dah tau kan. Ok. Website ini macam dorm. Tak special macam Mylot dan tak macam forum berbayar yang lain. Template dia berbeza. Tapi aku suka sebab ini site kedua yang aku mempunyai paling banyak referrals selain Mylot. Aku ada 9 referals. Kalau ada 10 referrals kita akan dapat $0.25 sebagai bonus. Setiap open post dan balas post dibayar 1 $0.01 dan setiap upload image adalah $0.03. Minimum payout adalah $10 dan boleh withdraw tru Paypal Only. Aku cadangkan korang join site ni. Sila register Free kat sini

Hyip Heat
Salah satu the best site yang aku join. Aku baru je join site ni. dan dari segi bonus dan pembayaran dia agak menarik. Sistem dia begini:

1 post = 1 heatpoint
Each post = 1 HeatPoint
There is a maximum of 25 HeatPoints you can earn in a 24 hour period.
Each HeatPoint = .01 Cent Egold
You can also earn upto 3 Heatpoint per post!
You can also bank your HeatPoints and earn 10% interest every 30 days!
We may also start offering referral bonuses and I will look into that.
Also have an exchange system!
And also, maybe the bonus is still on: 25c signup bonus up to jan31

Faham. sebab tu aku suka join hyip heat. Aku suka sistem dia dan aku rasa tak rugi mencuba. Aku dengar payout dia serenedah $3 dan boleh bayar tru E-gold dan Paypal. Sila register free kat sini

Exodus 3000
Korang nak main game online tak tapi korang dapat sedikit cash dari duit. Percaya tak percaya benda ni? Aku pun tak janji benda ni dibayar atau tak sebab minimum payout $20 dan dalam paypal sahaja. Aku dah main..baru je kumpul beberapa Mars dollar. Cara paling cepat nak dapat duit..korang beli moved. Tak faham kan aku cite pasal game ni. Korang main game ni berdasarkan move. setiap move atau step yang korang guna itu akan dibayar dengan nilai tertentu iaitu Mars Dollar. Payah aku nak nerang. korang gi je kat website diorang. Sila review atau register free kat sini.

Hyipstalk.com
Antara banyak-banyak program di atas, aku paling suka ini. kenapa? Aku join seawal pembukaan site ini. Dan aku akan dapat first payment. Percaya atau tak percaya, dalam masa 7 hari korang akan dapat $5 dengan hanya buat posting 20 post untuk 1 hari. Awas, jangan lebih dari 20 post sehari. Kalau tak korang takkan dibayar. Dan aku sedang menuju ke arah withdraw sekarang. PLan dia mudah. Setiap hari post 20 post. Cukup  140 post. Korang leh buat withdrawal method. Cara withdraw, korang PM ke admin hyipstalk dan bagitau akaun E-gold korang. Mudah bukan. Jangan buang masa lagi. Sila register free kat sini. Wink

Ok. Aku dah bongkarkan serba sedikit beberapa projek yang aku tengah buat dalam bulan ini. Kalau semua berjalan dengan lancar, aku boleh dapat dekat $100 dolar permonth. Insya-Allah. Aku cuba dan share apa-apa yang patut. Jangan risau. Semua blog aku akan ada updated pasal benda ini. Harap maklum.

Ps : Untuk maklumat lanjut boleh pergi kat sini..Ada maklumat yang selalu update kat blog  aku kat blogdrive ini. Hanya maklumat khas tentang Paid for posting..Thread atau post ini aku kopipaste je dari sana..Dah lama sangat aku tak post apa2 kat sini. Harap korang rajin datang sini..

: Sumber bernama :

http://petuamylot.blogdrive.com